Tajemné obchodování kontinentů

Snad nezaškodí, když si řekneme něco málo z objevování. Z mnoha různých koutů světa se k nám dováží rozmanité pochutiny. Jedna, která byla objevena již dávno, dokonce si nad tímto aromatickým nápojem libovali již staří Řekové, je výraznou pochutinou dodnes a dováží se ve velkém množství. Dokonce se u nás i balí a zprostředkovává. Je to zrnková káva. Do Evropy doputovala až koncem 16. Století. Tehdy se stala Indonésie hlavním vývozcem. Ze zrnek se tehdy vařily odvary, později se namletá zalévala vodou a připravovala na ohni nebo v horkém písku.

Jak to všechno vzniklo?

Jedna legenda vypráví o pasáčkovi koz, který se jmenoval Kaldi. Jednoho dne začaly být jeho kozy čilejší než normálně. Zjistil, že snědly zvláštní červené plody, kávovníkové třešně. Sám plody ochutnal a uvařil si z nich odvar, takže i na sobě vyzkoušel povzbuzující účinky. Tajemství zázračného nápoje prozradil jednomu opatovi a později odvar vařili i místní mniši v klášteře.

This entry was posted in Nezařazené on by .